torsdag den 16. april 2009

Historiske Route 66

En rejse ad Route 66 er en rejse tilbage i tiden og ind i den amerikanske sjæl. US Route 66 fik sit navn den 11. november 1926, da USAs highway system blev etableret og navngivet. Egentligt var ønsket at vejen skulle hedde US 60, men det nummer gik til en anden landevej, så derfor Route 66. Hvad ville Route 66 havde været uden 66, men nu blev det Route 66. 2.448 miles eller 3.940 km fra Chicago til Los Angeles. De første år var kun en lille del af vejen asfalteret. Med tiden fik flere og flere km asfalt.

Den legendariske Route 66 gå gennem Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og Californien. Vejen er blevet udødeliggjort og forbundet med amerikansk kultur gennem musik og film. Bobby Troup skrev Route 66 hitsangen "(Get your kicks on) Route 66" og senest blev vejen portræteret i Disney-filmen "Cars". Se filmklip af koncert-optagelse med Bobby Troup og Route 66-sangen fra "Cars"-filmen med The Cheetah Girls nederst i dette blog indlæg.

Route 66 var i en årrække hovedfærdselsåren mellem det øst-nordøstlige USA og vestkysten. Specielt under tørken i 1930'erne udvandrede mange landmænd fra Oklahoma i midtvesten til Californien i håbet om et bedre liv. De fulgte Route 66 ligesom familien Joad i John Steinbecks roman "Vredens Druer".

Rejser ad Route 66 har siden vejen så dagens lys været en del af landevejens dagligdag. Der var mange grunde til at benytte Route 66. Lokal trafik, økonomisk depression fik mange til at flygte vestpå, drømmen om Hollywood og Los Angeles for enden af regnbuen, de glade sommer turister som ville til Californien og Stillehavet og nu hvor Route 66 er blevet historisk, motor-entusiater som drømmer om at køre vejenes vej - alle vejes moder. Bare en gang i livet køre hele strækningen af US Route 66 fra Chicago til Los Angeles.

Efter 2. Verdenskrig indførte USA et nyt highway system med Interstats som overtog de gamle og udtjente landeveje og herunder også Route 66. Op gennem 1970 og 1980'erne blev Route 66 forbigået og erstatet og den 27. juni 1985 var det slut. Efter et langt liv, 59 år, afgik US Route 66 ved døden, men kun for kort tid efter at genopstå som Historic Route 66. Landevejen US 66 ville ikke dø. Den havde kørt sig ind i amerikanernes hjerte og blevet en del af den amerikanske sjæl.

Bobby Troup i koncert optagelse fra London
The Cheetah Girls – Get your kicks on Route 66 – musikken fra Disney-filmen Cars

Ingen kommentarer:

Send en kommentar